De zwakste schakel

Thuiswerken/het nieuwe werken

In deze crisis zijn de meeste mensen gedwongen om vanuit huis te werken. Vanuit huis werken is niet nieuw, we doen dit al jaren en de laatste jaren is het een onderdeel van het nieuwe werken. Wat maakt de huidige situatie dan zo bijzonder?

We doen het nu massaal, internetproviders doen hun best om de capaciteit die nu wordt gevraagd te kunnen bolwerken. De bakker om de hoek draait nu 3x zo veel omzet omdat we thuis zitten. Microsoft en andere aanbieders van digitale communicatie platformen zoals Teams, Safe meeting en Zoom organiseren extra capaciteit om de vraag aan te kunnen. En straks dan? Wat als we allemaal weer op kantoor zitten, is het dan allemaal voor niets geweest? Of is dit moment bepalend geweest, een Eye-opener voor de werkgevers dat het nieuwe werken meer kan opleveren dan een kantoortuin waar mensen elkaar constant van het werk afhouden?

Op onze kantoren hebben we allerlei maatregelen genomen, digitale beveiligingsmaatregelen, om ongewenste bezoekers buiten de deur te houden. Palo Alto Firewalls of Fortinet, Cisco switches, datacenters met geavanceerde beveiligingsmaatregelen en koeling voor de toegang tot de ruimte en ter bescherming van de hardware.

En nu zitten we thuis.

Achter een chinees KPN of Ziggo modem met slecht beveiligde WiFi netwerken zonder Load-Balancing en Firewall. Wat is er van alle beveiligingsmaatregelen nu effectief overgebleven? Onze kinderen afwisselend op de leerpagina's van de school en Youtube. 

We hebben nog niet voldoende nagedacht over "De zwakste schakel". Wie of wat is dan de zwakste schakel. Waarom kan onze werkplek worden gegijzeld en waarom zou iemand dat willen doen?

Zoveel vragen, in mijn volgende artikel ga ik hier verder op in.

YDMC Yibblo Device Management & Control